O casă protejată — o viață salvată!

O casă protejată — o viață salvată!

O casă protejată — o viață salvată!

În cele mai multe cazuri, în incendii decesele sunt din cauza fumului. Conform literaturii de specialitate şi a studiilor publicate, la cei mai mulţi oameni decedați în incendii, pierderea vieţii a survenit la persoanele surprinse în timpul somnului. Unii dintre aceştia ar fi putut supravieţui, dacă ar fi fost locuinţa protejată cu un detector autonom de fum. Un număr mare de oameni îşi pierd viața anual din cauza incendiilor, alții sunt răniți grav sau răniți uşor. Pagubele ating mărimi considerabile.

Ce este detectorul de fum ?

     Detectoarele autonome sunt aparate pentru detectarea şi alarmarea la incendiu, care functionează pe principiul dispersiei luminii, transmisiei luminii sau al ionizării, pentru utilizarea în locuințe. Parametrul supravegheat cu detectoarele autonome este fumul degajat la incendiile din locuințe.

       Rolul unui detector constă în a depista şi semnaliza cât mai repede incendiul. În caz de incendiu, detectorul autonom de fum emite semnale audibile de alarmă (85 dB). În cazul în care tensiunea bateriei scade sub un anumit prag, care poate pune în pericol buna lui funcționare, se inițiază o semnalizare audibilă printr-un semnal diferit de cel utilizat pentru alarma de incendiu.

TIPURI DE DETECTOARE DE FUM:

  •   detector de fum cu camera de ionizare: detector sensibil la produse de combustie capabile să afecteze curenții de ionizare din interiorul detectorului;

detector optic de fum: detector sensibil la produse de combustie capabile să afecteze absorbția sau difuzia unei radiații în domeniul infraroșu, vizibil și/sau ultraviolet spectrului al electromagnetic.

MODUL DE AMPLASARE

Detectorul autonom trebuie amplasat la mijlocul camerei sau holului astfel, încât să aibă o distanță de siguranță de cel puțin 30 de cm față de pereți sau de sursele de lumină.

Detectoarele pot genera semnale de alarmă numai dacă fumul intră în senzor, prin urmare, orice fenomen care produce obturarea intrărilor la senzor, cum ar fi –  lucrări de zugrăvire, pozarea unor grinzi etc., pot împiedica funcționarea detectorului.

Detectorul autonom amplasat în încăperi pe tavan nu sesizează fumul care se propagă prin pereți, prin coșuri sau prin tavane si podele.

MENTENANȚA  ȘI REGULI DE BAZĂ

–   Curățați periodic de praf detectorul autonom de incendiu. În cazul în care carcasa acestuia nu se deschide, eliminați praful prin sita folosind un dispozitiv de aspirație.
–   Nu neglijați deteriorarile de natură electrică, mecanică sau cele datorate condițiilor de mediu (umiditate, igrasie etc..), care pot surveni la o manevrare necorespunzătoare, la schimbarea bateriilor.

  • Nu amplasați detectorul autonom de incendiu pe perete, deoarece fumul se ridică întotdeauna către plafon!
  • Nu amplasați detectoarele autonome de incendiu în bucătărie, deoarece acestea se pot declanșa din cauza fumului de la gătit!

În cazul în care se declanșează alarma

  • Apelați la nr.de telefon 112;
  • Închideți toate ușile și ferestrele din camera în care a izbucnit focul;
  • Nu deschideți nici o ușă închisă, dacă aceasta este caldă la pipăit;
  • Încercați să-I ajutați pe tpți să părăsească în siguranță locul unde se află sursa incendiului;
  • Țineți o cârpă udă peste nas și gură.Nu inhalați fum.

FIȚI PRUDENȚI – PĂSTRAȚI-VĂ VIAȚA!!!

227

Add Comment