Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Trușeni

Truşenii – sat moldovenesc de codru, sat vechi răzeşesc, aşezat la 12 km din sus de oraşul Chişinău. 1545 (7053), prima menţiune documentară în hrisovul lui Petru Rareş, în legătură cu stabilirea hotarelor mănăstirii Căpriana (Regest publicat de L.T.Boga în Documente Basarabene, pag. 11, 1929). În Dicţionarul statistic al Basarabiei, Bucureşti 1923, pag.286, se vorbeşte că satul Truşeni ar fi existat încă din 1510.
La început (sec.XV) satul era situat pe nişte coline prin preajma cheilor Bîcului, numit Turluieşti (de la turlă), de unde un oarecare Toader Truş ar fi organizat strămutarea satului de pe vatra veche, unde actualmente se află mahalaua Fundătură- poiană din fundătura codrilor (legendă spusă de moş Ilie a lui Sava Grozav, un cronicar al satului, S.Damaschin, Satul Truşeni, File de istorie, Chişinău, 2003, pag.22).

Mahalalele satului poartă următoarele denumiri: Fundătură (poiană din fundătura codrilor), Ivaşcova (de la numele unui boier de la Iaşi – Ivaşcu, care a acaparat cu forţa această moşie), Dealul Morilor (erau peste 20 de mori de vînt), Vălicica Veche (o vîlcea slab pronunţată), Vălicica Nouă (sector nou), Basaraba (de la Basarabia, e partea de sud a satului), Centru. Oamenii din localitate s-au făcut celebri cu livezile de cireşi.

Biserica cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, creştin otodoxă, anul construirii aproximativ 1708 ( an în care a fost sfinţită). Pietrele funerare din cimitirul bisericii datează 1585. În arhiva bisericii nu se află acte istorice, afară de condicele metricale de naşteri, cununii şi morţi cu începere din anul 1808.