Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

Hramul satului

21 noiembrie – Hramul satului Trușeni

În fiecare an pe 21 noiembrie, creștinii ortodocși din Republica Moldova îi prăznuiesc pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril.

Potrivit datelor statistice oficiale, în țara noastră sunt peste 73 de mii de bărbaţi care poartă numele Mihail, peste 5.800 — Mihai, mai mult de 2.900 — Gabriel, 1.095 — Gavril, iar aproape 50 de persoane poartă prenumele Gavriil. De asemenea, 12.000 de moldovence se numesc Mihaela și alte 5.900 — Gabriela.

Despre semnificația numelor Mihail și Gavriil

Arhanghelul Mihail se tălmăcește ca „puterea lui Dumnezeu” și este conducătorul oștilor cerești și cel dintâi din ceata Sfinților Arhangheli. El poartă sabie de foc și are misiunea de a păzi legea lui Dumnezeu. În Sfânta Scriptură se amintește că el a fost cel care l-a păzit pe Daniil salvându-i viața după ce a fost aruncat în groapa cu lei și tot el a adus foc și pedeapsă peste cetățile desfrânate Sodoma și Gomora, el l-a scos viu pe Lot din Sodoma.

Arhanghelul Gavriil semnifică „bărbat-Dumnezeu” și este Arhanghelul care aduce veștile cele bune. Spre deosebire de Arhanghelul Mihail, în loc de sabie de foc, el poartă crin de neîntinată bucurie și a fost ales și trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina mare a întrupării Domnului, el fiind primul care a rostit numele Iisus. Sfântul Gavriil ocrotește pe fecioare, pe mame și îi apără pe prunci.

Arhanghelii sunt conducătorii cetelor îngerești şi sunt reprezentaţi cu aripi şi purtând săbii, ca simbol al biruinţei asupra răului. De asemenea, ei sunt călăuzele sufletelor celor răposați în drumul lor spre Rai.

În această zi, în peste două sute de localități din țară se sărbătorește hramul, sau ziua în care a fost sfințită biserica.

Tradiție și credințe populare

Conform Tradiţiei, în ajunul sărbătorii se oficiază slujba de priveghere, seara, la care sunt prezenţi ierarhul locului şi alţi invitaţi, precum şi o mulţime de credincioşi. În unele locuri, privegherea durează toată noaptea, când este săvârțită slujba litiei, acatistul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, citirea moliftelor, miezonoptica, psaltirea şi alte citiri şi cântări.

În trecut, în societatea tradiţională, Arhanghelii erau sărbătoriţi pentru că,,ei sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, rugându-se Lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora”. Arhanghelii, în viziunea populară, asistă şi la Judecata de Apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omeneşti fireşti şi purifică, prin post, conştiinţele. De aceea, multe familii creştine îi aleg ca patroni şi ocrotitori spirituali ai casei şi ai gospodăriei, iar icoana Sfinţilor Arhangheli este întâlnită în casele multor creștini.

În folclorul religios, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat decât Arhanghelul Gavriil. Oamenii obișnuiesc să spună că El poartă cheile Raiului, este un înfocat luptător împotriva Diavolului şi veghează la capul celor bolnavi.

00_DSC0323-scaled